×

Oznámení

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/353

Energie na podzim s UGO

Jestliže u zdravého životního stylu záleží na tom, CO JÍTE, pak stejně tak záleží i na tom, JAK, KDE nebo S KÝM si jídlo vychutnáte. A u seriálu nebo za pochodu v autě to moc dobré vážně nebude!

Mindful eating pro každého 

V dnešní době, která tolik spěchá, představuje mindful eating zajímavý fenomén. Nechápe totiž jídlo jen jako zdroj energie. Učí, že je důležité vnímat vůni už při jeho přípravě, kombinovat textury a chutě a uvědomovat si je jednu podruhé. Vede k určité laskavosti, vděčnosti. 

Zastaví vás, posadí v klidu ke stolu, vypne televizi i telefony. Možná vám pustí příjemnou hudbu nebo vás obklopí lidmi, které máte rádi, a pak vás nechá si jídlo vychutnat. A skutečně užít. 

Dobré pro zdraví i pro vztahy

„Jíst vědomě totiž znamená jíst pomalu. Zapojit všechny smysly, které – když je neruší například moderní technologie nebo spěch – mnohem intenzivněji vnímají nejen jídlo, ale také reakce těla na něj. To, jestli vám chutná, jestli máte ještě hlad nebo jste tak akorát sytí,“ vysvětluje Monika Divišová, nutriční koučka, členka UGO odborné rady a také spoluzakladatelka unikátního výživového projektu Restartujem@.

„Navíc bez rušivých vlivů moderních technologií máte prostor budovat vztahy se svými blízkými. Moment, kdy se potkáváte u jednoho stolu, je totiž obvykle jediným, kdy se za celý den sejdete. A pokud u toho nebudete fotit jídlo na Instagram a místo toho si opravdu se zájmem popovídáte, bude to další bonus vědomého jedení,“ ještě dodává.Mindful eating s UGO

Největší bonusy, které přinese mindful eating právě vám!

🍴 Podpoříte své trávení 

Pokud budete jíst pomalu, budete důkladněji žvýkat. Tím pádem si všechno mnohem víc vychutnáte, ale také budete následně snáz trávit. Což znamená, že tělu se zrychlí i usnadní vstřebávání živin z jídla. 

🍴 Snadno poznáte vhodné porce

Když máte čas pomalu žvýkat, vychutnávat, máte také čas si více uvědomovat, kdy už máte dost. Trávicí soustava totiž o momentu sytosti informuje mozek, do kterého chodí jeden za druhým signály o navýšení hladiny krevního cukru, o tom, jak moc je žaludek plný, hormon leptin do hypotalamu nese další informace, tentokrát o tom, kolik tělo přijalo energie. Ale moct si to uvědomit, chce čas. Tedy jíst vědomě. 

🍴 Budete jíst jen tehdy, když budete mít vážně hlad

S tím souvisí další věc. Když poznáte sytost, poznáte snáz skutečný hlad. Protože každý z nás někdy jedl prostě jen tak, z nudy nebo nervozity. O zajídání emocí ani nemluvě. Midful eating tohle může krásně eliminovat. 

„Větší všímavost k signálům našeho těla skutečně snižuje riziko emočního přejídání. A pokud ve stresu jíte naopak málo, vědomé jedení vám díky tomu, jak je pomalé, dovolí dostat do sebe alespoň něco. Když si jednotlivá sousta totiž pomalu vychutnáváte, tak vaše tělo dokáže absorbovat mnohem větší množství živin,“ vysvětluje Monika Divišová.

🍴 Jídlo si mnohem víc užijete

Všímavost a vědomé jedení umí z jídla udělat zase výjimečný rituál. Umí vrátit radost z jídla tam, kde zmizela. Umí vás přivést k chuti zkoušet nové recepty, objevovat netradiční chutě a víc a víc si vychutnávat. 

🍴 Mindful eating také ubere z každodenního stresu

Protože soustředěním se na chutě, barvy, vůně jídla, se jednoduše přenesete do přítomného okamžiku. Tělo vypadne ze spěchu, „uzemní se“, a aniž byste si toho všimli, hlava si krásně odpočine.

UGO Teriyaki Veggie bowl

Na mindful eating věříme i my, v UGO. Přesně proto vám každé jídlo z nabídky připravujeme tak, abyste si ho mohli vychutnávat všemi smysly. A aby vám kromě sytosti přineslo i zastavení se a klid. 

Také víme, že vědomé jedení otevírá cestu k intuitivnímu stravování. Jakmile znovu uslyšíte signály svého těla, mnohem snáz budete úplně intuitivně vědět nejen to, na co máte chuť, ale co doopravdy potřebujete jíst, abyste doplnili potřebné živiny. Tělo vám to říká. Vy mu jen musíte naslouchat. 

Zkusíte to? Podívejte se, co pro vás máme za sezónní novinky, vyberte si, objednejte si a vychutnejte si své jídlo do posledního sousta! 

UGO TIP: Kdyby vás mindful eating zajímalo víc, přečtěte si knihu „Život samá katastrofa“, kterou napsal jeden z propagátorů vědomého přístupu k životu - Jon Kabat-Zinn. Ten dokonce založil už v roce 1979 ucelený program MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) a pomohl rozšířit myšlenky mindfulness tak, jak je známe dnes.

{gallery}353{/gallery}

Další články na blogu

UGO Očistný půst - Podpořte svou imunitu

31/08/2025

Dejte si pauzu od těžkých jídel a ochutnejte 9 dní čerstvosti, které vás dovedou k silnější imunitě, rovnováze a energii.

UGO dýňová sezóna: hřejivé chutě podzimu

09/09/2025

S klesajícími teplotami roste chuť na něco vydatného, co vnitřně zahřeje a je zároveň zdravé. Přijďte do UGO ochutnat kompletně nové podzimní menu.

UGO SALATERIE a FRESHBARY