Čočka má v UGO zelenou
Krůtí s čočkou stejně jako vegetariánský salát Gurmán s kozím sýrem jsou dokonale vyvážená, chuťově pestrá jídla, ať už vám jde „jen“ o zdravý životní styl, pracujete na své kondici nebo se chystáte na pověstné hubnutí do plavek.
A hodně za to oba saláty vděčí právě čočce. Proč?
🥗 Čočka je perfektní zdroj bílkovin. Uvádí se, že ve 100 g této luštěniny v syrovém stavu najdete až 26 g bílkovin (podle Kalorických tabulek jich víc má už jenom sója a konopí). Neobsahuje sice všechny aminokyseliny, ale pokud ji zkombinujete s vhodnými obilovinami, dokonale ji nutričně vytěžíte i tak (proto my přidáváme například bulgur coby komplexní sacharidy).
🥗 Čočka obsahuje spoustu vlákniny. Dokonce až 15 g na každých 100 g! Což je užitečné hned z několika důvodů: dobře zasytí a pomůže vám v kondici udržet střeva.
🥗 Patří k nízkotučným surovinám. Obsah tuku se v čočce pohybuje jen okolo 0,5 g. Je to tedy doslova poklad pro všechny, kdo ladí formu na léto a rýsují křivky.
🥗 Obsahuje polyfenoly. To jsou velmi důležité antioxidanty chránící tělo před záněty a také škodlivými vlivy vnějšího prostředí.
🥗 Pro vysoký obsah kyseliny listové se doporučuje těhotným. Ale čočka dodává tělu i další z vitaminů skupiny B, včetně thiaminu nebo riboflavinu, které podporují zdraví nervové soustavy. A pak také vitaminy A, C nebo E.
🥗 Čočka je super zdrojem železa. A nejen to: její konzumace zaručuje tělu příjem zinku, fosforu, hořčíku a dalších minerálních látek podporujících zdraví vlasů, nehtů nebo třeba nervové soustavy.
Bez nadýmání a rychle na stole
Zbývá vyřešit poslední dvě překážky: zbavit se obav z nadýmání z čočky a dlouhých příprav. V prvním případě funguje, když při vaření dáte k čočce snítku majoránky, tymiánu, saturejky…
Chcete-li ji pak nést za pár minut na stůl, stačí si vybrat správný druh čočky. Tradiční, zelenou čočku připravenou nakyselo, si nechte na Nový rok, a vyzkoušejte, jak vám zachutná:
- červená čočka (nenadýmá, vaří se pár minut bez namáčení a ohromí vás třeba v curry)
- beluga (královská černá čočka se hodí do salátů a má úžasnou oříškovou chuť)
- žlutá čočka (je oblíbená v indické kuchyni)
A zásadně čočku při vaření solte až hotovou, jinak nezměkne.
Dobrou chuť 😊 A dejte nám vědět, co na naše jarní novinkové saláty s čočkou říkáte. Na zpětné vazbě vás, našich zákazníků a UGO fandů, nám záleží…
BOX: Čočka je perfektní i na klíčení
Pokud čočku nemusíte vařenou, zkuste ji naklíčit. Je pak přirozeně křupavá a chuťově dost neutrální na to, abyste si ji místo krutonků přidávali do zeleninových salátů nebo polévek. A živinově si navíc ještě polepšíte. Během procesu klíčení se zvyšuje stravitelnost čočky, obsah přítomných vitamínů i minerálních látek a také vlákniny. Největším přínosem klíčků jsou ale enzymy – látky, jež podporují mimo jiné trávení a metabolismus živin (bílkovin, sacharidů, tuků).