Čočka jako perfektní zdroj bílkovin

Čočka jako perfektní zdroj bílkovin. Dáte si?

Do UGO jarních salátů míří čočka! A existuje spousta důvodů, proč se vyplatí zařadit ji i do vašeho domácího jídelníčku…

Luštěniny to ve Střední Evropě pořád nemají jednoduché. I když jsou snadno cenově dostupné a doslova nadupané živinami, míjíme je bez velkého zájmu. My v UGO jsme se rozhodli to změnit a letos na jaře jsme z čočky udělali jeden z nejdůležitějších komponentů našich nových salátů!

Čočka má v UGO zelenou

Krůtí s čočkou stejně jako vegetariánský salát Gurmán s kozím sýrem jsou dokonale vyvážená, chuťově pestrá jídla, ať už vám jde „jen“ o zdravý životní styl, pracujete na své kondici nebo se chystáte na pověstné hubnutí do plavek. 

Naše produkty Nahled 256x280px Salát Gurmán s kozím sýrem             Naše produkty Nahled 256x280px Salát Krůta s čočkou

A hodně za to oba saláty vděčí právě čočce. Proč?

🥗 Čočka je perfektní zdroj bílkovin. Uvádí se, že ve 100 g této luštěniny v syrovém stavu najdete až 26 g bílkovin (podle Kalorických tabulek jich víc má už jenom sója a konopí). Neobsahuje sice všechny aminokyseliny, ale pokud ji zkombinujete s vhodnými obilovinami, dokonale ji nutričně vytěžíte i tak (proto my přidáváme například bulgur coby komplexní sacharidy). 

🥗 Čočka obsahuje spoustu vlákniny. Dokonce až 15 g na každých 100 g! Což je užitečné hned z několika důvodů: dobře zasytí a pomůže vám v kondici udržet střeva. 

🥗 Patří k nízkotučným surovinám. Obsah tuku se v čočce pohybuje jen okolo 0,5 g. Je to tedy doslova poklad pro všechny, kdo ladí formu na léto a rýsují křivky. 

🥗 Obsahuje polyfenoly. To jsou velmi důležité antioxidanty chránící tělo před záněty a také škodlivými vlivy vnějšího prostředí.

🥗 Pro vysoký obsah kyseliny listové se doporučuje těhotným. Ale čočka dodává tělu i další z vitaminů skupiny B, včetně thiaminu nebo riboflavinu, které podporují zdraví nervové soustavy. A pak také vitaminy A, C nebo E. 

🥗 Čočka je super zdrojem železa. A nejen to: její konzumace zaručuje tělu příjem zinku, fosforu, hořčíku a dalších minerálních látek podporujících zdraví vlasů, nehtů nebo třeba nervové soustavy. 

2.webp

Bez nadýmání a rychle na stole

Zbývá vyřešit poslední dvě překážky: zbavit se obav z nadýmání z čočky a dlouhých příprav. V prvním případě funguje, když při vaření dáte k čočce snítku majoránky, tymiánu, saturejky… 

Chcete-li ji pak nést za pár minut na stůl, stačí si vybrat správný druh čočky. Tradiční, zelenou čočku připravenou nakyselo, si nechte na Nový rok, a vyzkoušejte, jak vám zachutná:

  • červená čočka (nenadýmá, vaří se pár minut bez namáčení a ohromí vás třeba v curry)
  • beluga (královská černá čočka se hodí do salátů a má úžasnou oříškovou chuť)
  • žlutá čočka (je oblíbená v indické kuchyni)

 

A zásadně čočku při vaření solte až hotovou, jinak nezměkne. 

Dobrou chuť 😊 A dejte nám vědět, co na naše jarní novinkové saláty s čočkou říkáte. Na zpětné vazbě vás, našich zákazníků a UGO fandů, nám záleží…

 

BOX: Čočka je perfektní i na klíčení

Pokud čočku nemusíte vařenou, zkuste ji naklíčit. Je pak přirozeně křupavá a chuťově dost neutrální na to, abyste si ji místo krutonků přidávali do zeleninových salátů nebo polévek. A živinově si navíc ještě polepšíte. Během procesu klíčení se zvyšuje stravitelnost čočky, obsah přítomných vitamínů i minerálních látek a také vlákniny. Největším přínosem klíčků jsou ale enzymy – látky, jež podporují mimo jiné trávení a metabolismus živin (bílkovin, sacharidů, tuků).   

Další články na blogu

UGO Očistný půst - Podpořte svou imunitu

31/08/2025

Dejte si pauzu od těžkých jídel a ochutnejte 9 dní čerstvosti, které vás dovedou k silnější imunitě, rovnováze a energii.

Smoothies a šťávy z čerstvého ovoce

30/06/2025

Ovoce je přirozeným zdrojem energie, vitamínů a antioxidantů. Když ho proměníme na smoothie nebo čerstvou šťávu, získáme nejen osvěžující a lahodný nápoj, ale i způsob, jak rychle a efektivně dodat tělu potřebné živiny.

UGO SALATERIE a FRESHBARY