Když jsme se na Facebooku ptali, která zelenina je podle vás ta úplně nejhorší, výsledky nás překvapily. Rajčata na 2. místě? Červená řepa v první pětce? Prvních pět zelenin jsme proto prohnali odšťavňovačem, abychom mohli podat zprávu, zda je vaše averze oprávněná.
RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA
Kdybychom měli k jedné z testovaných zelenin nalepit cedulku “tuhle doma neodšťavňujte”, vyhrála by to růžičková kapusta. Zaprvé se z ní jakákoliv šťáva dostává pěkně ztuha a zadruhé… nojo, žádný chuťový zázrak to není.
Na druhou stranu růžičkové kapusty jsou velmi zdravé, roztomilé a taky dobré, když se je tedy zrovna nepokoušíte vypít nebo vám je někdo neuvaří ve stylu “školní jídelna”. Dáváme si proto předsevzetí, že vás o jejich kvalitách přesvědčíme jinak. Třeba v nějakém budoucím salátu v našich Salateriích.
Do té doby zkuste v barech naše green smoothie, do kterého mixujeme klasickou kapustu. Žádný bobřík odvahy není třeba, v kombinaci s jablkem, ananasem, mátou (a špenátem) je tak dobrá, že na jakoukoliv averzi ke kapustě zapomenete.
BROKOLICE
OK, samotnou brokolicovou šťávu bychom nepili. Jednu výhodu ale brokolice pro domácí odšťavňování má. V košťálech má šťávy spoustu, tak až někdy nebudete vědět, co s nimi… Po smíchání s jablečnou UGO lahvičkou to bude dobrota. Víme to, protože jsme jeden brokolicový drink v minulosti na menu barů zařadili :)
RAJČATA
Pokud máte ve svém okolí nějakého zarytého odpůrce rajčat, šťávou z téhle zeleniny ho na správnou víry neobrátíte. Rajčatová šťáva je spíš pyré o konzistenci přesnídávky. V tomhle případě tedy hlasujeme za rajčatovou polévku.
CELER
Nejméně oblíbená zelenina, ale šťáva z ní není vůbec špatná. Jasné, stále chutná jako celer, takže pokud ho nemůžete ani cítit, asi se nezamilujete. Na druhou stranu je celerová šťáva příjemně nasládlá a třeba s jablkem si rozumí skvěle. Svědčí o tom i obliba téhle kombinace v našich lahvičkách. Jestli se tedy celeru bojíte, ale chcete mu dát šanci, směle jedno jablečno-celerové Ugo popadněte.
ČERVENÁ ŘEPA
Také o šťávě z červené řepy můžeme říct jen to nejlepší. Stejně jako celer se řepa skvěle odšťavňuje, navíc má krásnou tmavě rudou barvu a příjemnou chuť. Na lahvičkovou kombinaci s jablkem nedá řada zákazníků dopustit a taky na barech řepu mačkáme o sto šest.
Při domácích mixovacích experimentech, které občas končí podivnými barvami výsledného drinku, má řepa nezastupitelné místo. Jakoukoliv kombinaci spolehlivě přebarví narudo! :)