Na rovinu: sacharidů jíme všichni spíše hodně. Najdete je totiž všude! Knedlíky, těstoviny, pečivo, koláčky, sušenky… Dokonce i alkohol je plný sacharidů.
A když se na ně podíváte v kontextu ostatních základních živin (makroživin), kterými jsou kromě sacharidů i bílkoviny a tuky – pak sacharidy budou určitě tou nejoblíbenější částí jídelníčku. Zvlášť u nás. V zemi, která miluje knedlíky, pizzu, chleba s něčím, těstoviny na miliardu způsobů a dortíky ke kafíčku.
Sacharidová typologie
Jenže to přesto neznamená, že jsou sacharidy zlo. Spíš jde o to, že si vybíráme ty špatné z nich.
Knedlíky, koláčky, tradiční těstoviny nebo bílé pečivo jsou totiž zdrojem tzv. jednoduchých cukrů. Někdy se jim také říká rychlé cukry, protože se opravdu rychle dostanou do krve. Tělo je nemusí nijak zpracovávat, protože základním jednoduchým cukrem je glukóza. Ta rovnou přechází do krve i buněk, rychle přinese energii – která ovšem také rychle opadne.
Pro tělo jsou to strategicky nevýhodné sacharidy, protože pokud se energie z nich rychle vyčerpá, vyšle vám mozek znovu zprávu o nedostatku energie, a vy opět sáhnete po sacharidech. A dokud se o ně moc nezajímáte, tak sáhnete po těch rychlých. To je ten důvod, proč při únavě jdete nejdřív po něčem sladkém.
Nakonec jich sníte příliš a tělo se pouští to dalšího procesu: pokud má moc glukózy, začne ji přeměňovat na glykogen, což už jsou ovšem tuky. Ty si začne ukládat na později a vy najednou procházíte procesem nechvalně známým jako tloustnutí.
Komplexní sacharidy = lepší sacharidy
Pak jsou tu ale komplexní sacharidy. Celozrnné těstoviny, neloupaná rýže, celozrnné pečivo, ovesné i jiné vločky, superpotraviny typu pohanka nebo quinoa. A tady jsou sacharidy pospojované do složitých vazeb. Navíc mají přídavek v podobě vlákniny, ta je sama mimochodem řazená ke komplexním sacharidům. Což z nich nakonec dělá sacharidy, které do jídelníčku naopak patří. Minimálně ze čtyř důvodů:
- Komplexní sacharidy uvolňují energii pomalu. I u komplexních sacharidů se tělo snaží dostat ke glukóze jako zdroji energie. Než se tak ale stane, musí naše tělo rozložit komplexní sacharidy (složené cukry) na ty jednoduché (glukóza). Jako když máte složených x kostiček lega a musíte je oddělit, abyste je mohli vůbec používat. To nějakou dobu trvá, což ve výsledku znamená, že energie získaná z komplexních sacharidů se uvolňuje postupně.
- Komplexní sacharidy drží v klidu hladinu krevního cukru. Protože zpracování komplexních sacharidů trvá, pomalu se zvedá také hladina krevního cukru, glukózy – to je znovu ta energie, na kterou tělo čeká. A dočká se jí jen tehdy, když má inzulin možnost vzít kousek po kousku uvolňovanou glukózu a transportovat ji jako zdroj energie do buněk. A protože se to děje postupně, hladina cukru v krvi zůstává stabilní, což je zásadní nejen pro energetickou rovnováhu, ale také pocit psychické pohody.
- Komplexní sacharidy zasytí na delší dobu. Postupné uvolňování a zpracovávání glukózy ve spojení s vlákninou přináší tělu pocit dlouhodobé sytosti a možnost jíst jen tehdy, když máte opravdu hlad. Tím pádem si také snáz držíte pod kontrolou kalorický příjem, pokud je pro vás důležitý.
- Komplexní sacharidy miluje i váš mikrobiom. Protože obsahují vlákninu, která se ve střevech stává skvělou potravou pro mikrobiom, prospívají komplexní sacharidy i zdraví vašich střev. Nemluvě o tom, že obsažená (nestravitelná) vláknina střeva pomáhá perfektně vyčistit.
A jak to máme se sacharidy v UGO? Myslíme právě na ty komplexní. Třeba v každé UGO bowl najdete jasmínovou rýži. Má v sobě dost vlákniny, ale i vitamíny a minerální látky, které z ní dělají mnohem zajímavější přílohu, než je obyčejná „bílá rýže“.
Vybírejte si sacharidy chytře i vy!